COMPOSITIELES / SONGWRITING

Wil je je eigen muziek leren schrijven? Zit je vol muzikale ideëen maar weet je niet hoe je die op papier moet zetten? Schrijf je je eigen nummers maar loop je vaak vast omdat je niet weet hoe je verder moet? Door compositieles leer je hoe je structuur aanbrengt in je creatieve proces. Zodat je met veel plezier je muzikaal verder kunt ontwikkelen.

Dit is je eerste compositieles, terwijl je dit leest. Stel je een lege ruimte voor. Jij staat in die lege ruimte. Dit kan een zaal zijn, gevuld met stoelen, met een podium. Je kan op het podium staan, maar je kunt ook op een stoel zitten. Of ergens anders staan. Dit mag je zelf weten. Deze ruimte is helemaal voor jou.

Stel je een geluid voor dat klinkt in deze ruimte. Dit geluid kan van alles zijn. Het kan hard zijn, het kan zacht zijn. Het kan een lange toon zijn of een korte, een hoge of een lage. Of iets daartussen. Wat hoor je? Laat dat geluid maar een paar keer klinken in deze ruimte. Verandert het? Blijft het hetzelfde? Wil het ergens naartoe? Jij mag het zeggen! Het enige dat je hoeft te doen is te luisteren.

Als je gaat componeren schrijf je op wat je hoort. Het is hetzelfde als een verhaal schrijven. Muziek is een taal met zijn eigen grammatica. Deze taal kun je leren, en gebruiken om je wildste ideeën vast te leggen. Je kunt in deze taal leren schrijven. Zodat jij of andere mensen kunnen gaan spelen wat jij gehoord hebt. Zodat weer andere mensen daardoor geraakt of geïnspireerd worden. Of er boos van worden. Dat is allemaal prima, het gaat er om dat wat jij in je hebt, gehoord wordt. Dat kan iedere stijl zijn, van pop, jazz, klassiek, indie, tot grunge, deathmetal of rock.

Als je wilt dat je muziek uitgevoerd kan worden door muzikanten, moet je leren hoe je het geluid dat je hoort het beste op kunt schrijven. Beethoven was doof, die was zo goed in het zich voorstellen en opschrijven van geluiden dat hij het uit zijn hoofd kon. Stravinsky moest daar weer niets van hebben, die zat gewoon de hele dag achter de piano. Maar allebei schreven ze hun muziek tot in de puntjes uit, zodat we daar nog steeds in de concertzaal van kunnen genieten. Als je in een band speelt is dat iets minder urgent, maar helpt het wel enorm als je akkoordenschema’s op kunt schrijven en leadsheets kunt maken.

Terug naar die lege ruimte: klinken daar violen, fluiten, of juist electrische gitaren?  Contrabassen en trombones, of een koor met een rockband? Is het een concertzaal, en klinkt daar jouw muziek? Samen kijken we hoe je jouw ideeën het beste vorm kan geven, zodat je zo goed mogelijk gehoord kan worden. Van een eenvoudige melodie, jezelf op een podium met een gitaar, tot een groot werk voor symfonieorkest – laat er geen grenzen zijn aan je verbeelding.

Wat leer je in de lessen:
  • Hoe schrijf je een melodie
  • Hoe werken harmonie en melodie met elkaar samen
  • Hoe kun je een klein idee uitbouwen tot een groot bouwwerk
  • Hoe verzamel je en ontwikkel je materiaal voor een compositie of een nummer
  • Hoe zet je een vorm op, van kleine stukken tot (veel) grotere
  • Wat voor compositietechnieken zijn er door de eeuwen heen ontwikkeld, en hoe kun je die gebruiken
  • Hoe werkt instrumenteren / orchestratie / arrangeren / productie
  • Hoe werken instrumenten met elkaar samen in een orkest, een ensemble of een band
  • Hoe kan je je muziek gespeeld krijgen, en hoe krijg je terug wat je wilt horen
Wat kost het?

Een compositieles kost EUR 50,- per uur. Je kunt betalen via de webshop met iDeal, Paypal of Credit card. Betaling voor een online les is altijd vooraf.

De eerste les is een kennismaking en die is gratis.

Waar is het?

Online via Skype of op locatie in Almere (Oosterwold)

 

Van wie heb je les?
Giel-Product-Page

Giel Vleggaar

Ik componeer al vanaf mijn elfde jaar. Toen ik op het conservatorium ging studeren merkte ik hoe belangrijk het is een goede leraar te hebben. Iemand die je uitdaagt, maar je ook laat zien hoe dingen in elkaar zitten. Ik heb het meest gehad aan leraren die absolute meesters in hun vak waren, en van mij verwachtten dat ik dat ook werd. Daarom ben ik voor jou een vraagbaak van kennis, een cheerleader, en iemand die 100% aan jouw kant staat. Zodat jij je wildste muzikale ideëen kan leren vormgeven.